Klippekrans med appelsin og kanel

BildeI helga hadde jeg ikke tenkt å bake noen kake, da det har blitt litt mye kake i det siste kan man vel si.. Men i ammetåka som jeg er for tiden, hadde jeg tenkt på muligheten om at det kanskje kunne være fastelavn til helga. Noe jeg senere fant ut at det ikke var og dermed hadde jeg en unnskyldning for å bruke opp en pakke med gjær 😉 Så hva lager man da? Jo, da prøver man seg på noe nytt og så får det bare stå til. Alltid koselig med lukten av nybakt “kaffimad” på en søndag. God søndag!

INGREDIENSER

1 pk fersk, rosa gjær

3,5 dl melk

100 g sukker

ca. 6 dl hvetemel (580g)

1 ss luftigere bakst fra Idun

1/2 ts havsalt

100 g smør, romtemperert i terninger

Fyll og glasur:

50-80g romtemperert smør, 7 ss. sukker og skallet av en appelsin (revet). Evt. fyll etter eget ønske. Se forslag.

Forslag til andre typer fyll: 1. smør, sukker, eplemos og kanel.   2. Smør, sukker og bringebærsyltetøy. 3. Vaniljekrem og kanel.            4. Makronfyll og eplemos.

Melisglasur: Melis (ca. 2 dl), ferskpresset saft fra appelsin (ca. 3-4 ss.) og titandioksid om du har.

SÅ GJØR VI SÅ:

Finn fram kjøkkenmaskina og smuldre gjæren i bollen. Varm melka opp til 37 grader og tilsett denne i gjæren, rør rundt til gjæren er oppøst. Tilsett så sukker, salt, luftigere bakst (om du har) og melet. Elt på middels hastighet til du har fått en jevn deig. Så tilsetter du smøret i terninger, litt etter litt mens maskina elter deigen og blander smøret godt inn. Resultatet skal da bli en blank og fin deig. Dekk til med plast og sett et lunt sted i 60 min.

Bilde

Når deigen er ferdig hevet, tar du å hvelver den ut på et bakeunderlag og kjevler den ut til et rektangel på ca. 20 x45 cm. Ikke kna deigen før du kjevler den ut, bare juster den slik at den lar seg kjevle ut. Slik bevarer du mest mulig luft inn i deigen og unngår at den blir kompakt. Smør smøret utover deigen og strø på kanel, sukker og revet skall av 1 appelsin.  Har du lyst til å bruke et annet fyll så er det fritt fram 🙂

Bilde

Rull sammen fra langsiden, legg pølsa på et steikebrett med bakepapir og form til en sirkel. Så tar du saksen og klipper ovenfra og ned. Pass på at du ikke klipper helt igjennom med lar det være igjen 1,5 cm.

Bilde

Brett “bladene” på følgende måte: En til høyre og en til venstre og så videre.

Bilde

La kransen etterheve i 30-40 min og dekk til med et klede slik at man bevarer fuktigheten i deigen best mulig her også.

Pensle så med 1 egg og stek midt i ovnen på 180 grader på varmluft i ca. 17-20 min. Kommer an på ovnen. Hvis usikker om kransen er gjennomstekt, så knips på deigen. Er det en “hul” lyd, så er kransen ferdig. Avkjøl på rist før du pynter med glasuren.

Glasuren lager du ved å ta 2 dl melis i en kopp, tilsett presset appelsinjuice til du får en fast, men flytende grøt. Tilsett 1/4 ts. titandioksid om du ønsker fargen på glasuren kritthvit.

God søndag!

One thought on “Klippekrans med appelsin og kanel

 1. Hei Ingunn!

  Bloggen din har fanget vår oppmerksomhet på grunn av kvaliteten av oppskriftene. Vi ville bli glade hvis du ønsker å bli med i Alleoppskrifter.no, slik at vi kunne koble til den.

  Alleoppskrifter er en søkemotor som samler de beste norske matlaging nettsteder og blogger fra Internett.

  Flere hundre blogger er allerede registrert her og dra nytte av den trafikken vi sender til sine blogger og nettsteder.

  For å bli med Alleoppskrifter, bare gå til http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

  Ha en fin dag!

  Vennlig hilsen,
  Elin
  Alleoppskrifter.no

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s