Fastelavnsboller med pernillekrem og bringebærfyll

bilde12Hva er vel fastelavn uten boller? Deilige, saftige, luftige boller med hjemmelaget vaniljekrem og nyrørte bringebær inni. Eller pernillekrem som min sønn på 3 år kalte vaniljekremen tidligere i dag 😉 Herlig liten tass!  Et lite skjær i gleden ved dagens baking, er mors smaksløker, eller mangel på sådan. Sitter her snyte forkjøla med smaksløker som en hoggorm uten hoggtenner.. Håper resten av familien satte pris på bollene. De så nå i alle fall kjempegode ut 🙂

Jeg er glad i boller. I gode, saftige, luftige boller vel og merke.. Etter år i skolekorps med dertil mange konserter og avslutninger med bolleservering, skal det sies at jeg har smakt det meste innen kategorien boller. Det har vært knallharde boller, flate boller, brente boller, rå boller og boller best egnet til å kunne vært kanonføde. Men, det har også vært noen unntak. Foresatte som har kommet med nystekte, velduftende boller. Disse går det fortsatt gjetord om. Så derfor, når mine barn vokser opp og skal ha med boller på avslutninger, så har jeg satt meg det mål å servere slike boller.  Nybakte og velduftende 🙂 Jeg ønsker på ingen måte å framstå som noen Tårnfrid, men boller er best nybakte. Sånn er det med den saken!

Trikset med gode fastelavnsboller er å kunne lage en god gjærdeig. Det tar litt tid og det krever at man behandler den med omhu, men det betaler seg når du får det ferdige resultatet ut av ovnen. I dag skal jeg forsøke å forklare hvordan jeg går fram for å få den perfekte bolledeig.

Denne oppskriften er til ca 15 middels store boller.  Jeg dobler som regel oppskriften og lager noen ekstra boller/kanelsnurrer som jeg kan ha på luringen i fryseren. Det går nå for det samme når man først er i gang, spør du meg 😉

INGREDIENSER

Boller:

50 g fersk, rosa gjær

5 dl helmek

ca 11 dl hvetemel

1,5 dl sukker

1 ts kardemomme

100 g meierismør

1 egg til pensling

 

Vaniljekrem:

5 eggeplommer

1 dl sukker

2 ss maisenna

5 dl helmelk

1 vaniljestang

3-4 dl kremfløte ( alt ettersom hvor mye krem du trenger og ønsker)

evt 1 plate gelatin for å gjøre kremen mer fast i konsistensen.  Dette gjelder særlig når man i etterkant skal blande inn stivpisket kremfløte for å unngå at kremen blir for flytende.

Bringebærfyll:

1 pk frosne bringebær

2 dl melis

Melis til topping av bollene

SÅ GJØR VI SÅ..

Finn fram kjøkkenmaskina, fest fast eltekroken og smuldre gjæra i bollen. Smelt smøret på lav varme, tilsett melka og la det hele bli 37 grader. Tilsett så litt av melkeblandingen i gjæra og rør til det er oppløst. Ha så i sukker og rør til oppløst.  Videre har du i alt det tørre, men hold igjen litt på melet. Start først på middels hastighet og øk gradvis. Tilsett melet litt etter litt til du ser at deigen så vidt slipper bollen.  Deigen skal til slutt være fuktig, men du skal kunne ta i deigen med fingrene uten av deigen henger fast. Det er derfor man ikke skal ha i alt melet med en gang. Det varierer fra gang til gang eksakt hvor mye mel man trenger. Her må man bare følge med selv, stoppe maskina og kjenne på konsistensen underveis.

Strø et tynt lag med hvetemel på toppen av deigen, dekk til med plastfolie og sett deigen på et lunt sted til dobbel størrelse. Viktig å dekke til med plast og ikke bare et klede da plasten forhindrer at lufta tørker ut deigen.

bilde16     bilde15

Når deigen er vokst til dobbel størrelse, hvelver du den ut på et bakeunderlag av plast el silikon. Grunnen til at jeg bruker det, er at da slipper jeg å mele overflaten som jeg skal trille ut bollene på. Mer mel gjør bollene tørrere. Uten å elte i deigen, tar jeg å deler opp i emner som jeg triller ut for hånd. Trill med hul hånd over emnet til du har fått en jevn, fin overflate på bollen. Dette vil gi penest resultat ved steking senere. Forsøk å mos bolledeigen minst mulig og heller bevar luftporene på best mulig måte. Sett bollene på et steikebrett dekket med bakepapir og sett til heving under et klede på et lunt sted i 30-40 min.

Note to self:  Minst mulig mel i deigen og minst mulig knaing av deig etter heving.

Pensle bollene med et sammenpisket egg og stek de midt i ovnen med varmluft på 210 grader i ca. 11 min.

bilde14

Vaniljekrem:

Vaniljekremen lages ved at du deler en vaniljestang og skraper ut frøene med en kniv. Ha dette i en tykkbunnet kasserolle sammen med melk. Gi dette et oppkok og sett til side. Ta ut vaniljestangen. Pisk så eggeplommene godt sammen med sukkeret og maisenna i en egen bolle som tåler varme. Ta så en spiseskje med melkeblandingen over i eggeplommene mens du visper godt. Dette gjentar du en 10 ganger slik at du får temperert eggeblandingen før du heller i resten av melka. På denne måten slipper du at du ender opp med en sprukken vaniljekremmasse. Når du har klart å blande all melka i eggeblandingen, så heller du alt tilbake i kasserollen. Nå skal blandingen varmes opp forsiktig til kokepunktet under stadig omrøring. Ikke bli fristet til å ta en liiiten pause for å sjekke fjesboka eller gå på do. Dette krever full konsentrasjon og blikket festet hardt oppi kasserollen. Nå skal massen gradvis stivne mens du rører og rører. Blandingen skal så vidt koke i 1 min mens du rører som en gal.

bilde12a  bilde17

Ta kasserollen av plata og tilsett 1 plate gelatin som du har hatt liggende i vann i 5 min. Skvis ut vannet og rør den godt inn i den varme kremen.

Dekk til med plastfolie og sett kaldt til avkjøling. Grunnen til at man dekker til med plastfolie er for å slippe snerk oppe på kremen når den stivner.

Når kremen er stivnet og kald, rører du den jevn med en slikkepott. Pisk kremfløte etter behov. Jo mer kremfløte du tilsetter, jo luftigere og mildere vaniljesmak får du. Men for å fylle en 8-10 boller, må du nok tilsette en 4 dl kremfløte.  Tilsett så stivpisket kremfløte som du vender inn FORSIKTIG med slikkepotten. Løft de to kremene sammen og for all del IKKE rør. Da kan du risikerer å få en flytende masse som ikke blir særlig trivelig å ha inni bollene.

Etter du har blandet kremen, så sett den litt kaldt igjen før du fyller bollene.

TIPS: Kremen kan godt lages god tid i forveien. Da setter smakene seg enda bedre.

I tillegg kan du fylle en grop inni bollene med rørt bringebær. Jeg tar rett og slett og tiner en pose med frosne bringebær, tilsetter 2 dl melis og rører rundt til melisen er oppløst. Sil av overflødig veske og ha syltetøyet i bollene sammen med kremen. Lag gjerne en grop i kremen som du fyller med syltetøy, så slipper du at det renner ut for deg.

bilde13

Sånn, da er det bare å drysse et lett lag med melis på toppen av bollene og invitere venner og kjente på bollefest.

God fastelavn!

bilde12

2 thoughts on “Fastelavnsboller med pernillekrem og bringebærfyll

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s