Nydelige scones med appelsin og rosin

bilde33Morgenstund har gull i munn eller noe sånt.. Dette var en av disse søndagene da litt etterlengtet søvn hadde gjort seg, men husets to små hadde tydeligvis lagt andre planer. Oppe før trasten og i strålende humør selvsagt…   Selvfølgelig hadde husmora, som fortsatt befinner seg godt inni tett ammetåke, glemt å ta opp brød kvelden før til søndagsfrokosten. Så da stod vi her da, trøtt, trasig og sulten. What to do? Scones!! Denne fantastiske lille bolleaktige saken som lages på null komma niks. Det var det bare å labbe ned på kjøkkenet i nattisen, hive sammen noe i en bolle, stikke ut og rett i ovnen. Null smelting av smør, ingen gjær, null heving, litt søl, men stort sett bare fryd og gammen. Da var det bare å sette seg ned og nyte en god søndagsfrokost lell 😉 God søndag!

INGREDIENSER:

8 dl hvetemel (Sånn ca. Kommer også an på størrelsen på eggene. Så tilpass til på slutten om du evt. trenger litt mer).

7 ts sukker

4 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

1/2 ts salt

130 g kald smør i bittesmå terninger

2 dl melk, jo fetere melk, jo bedre

2 egg

Smakstilsetninger:

1/2 dl rosiner

Revet skal av en 1/4 – 1/2  appelsin.  Appelsinskall gir litt bitterhet, så tilsett etter smak og behag.

Sconesene kan tilsettes forskjellige typer smaker. Du kan lage de helt uten noe som helst, eller du kan f.eks. tilsette rosiner, nøtter, sjokolade, sitronskall og appelsinskall. Her er det bare å prøve seg fram og finne sin favoritt 🙂

Kommer litt an på anledningen også da. Frokost eller til kaffen. Kutter du ned på sukkeret kan de sikkert også brukes til tilbehør til supper. Jo mer sukker og andre gode saker, jo søtere blir de. Til påske kan jeg anbefale komboen sjokoladebiter og appelsinskall 😉

Oppskriften er egenkomponert og holder til ca. 16 stk. scones.

SÅ GJØR VI SÅ…

Ha alt det tørre i en bakebolle og bland.  Del smøret opp i fine, små terninger og kna dette inn i deigen slik at det blander seg godt. Jeg synes det funker best om man bruker knokene på hånda ned i bollen og kviser smøret inn i melblandingen. Når dette er gjort, tar du og tilsetter melk, egg og smakstilsetninger. Rør sammen i starten og trenger deigen litt mer mel, tilsetter du det. Men som alltid, ikke ha i mer mel enn du trenger. Deigen skal akkurat bare slippe bollen og ikke klistre seg fast i fingrene.

bilde29   bilde30

Finn fram et bakeunderlag, mel dette og press ut deigen til en leiv på ca. 2 cm høyde. Så tar man f.eks. et lite glass, meler dette lett rundt kanten, og stikker ut sconesen. Press ned først på ene siden før du trykker ned hele glasset. På den måten slipper du å skvise flat hele sconesen og den hever seg flottere under steking.

bilde31  bilde32

Legg de på et bakepapirkledd steikebrett og steik midt i ovnen på 220 grader i ca. 12 min.

bilde 32

Dett var dett.. Superenkelt 🙂

Scones nytes best nystekt med syltetøy eller ost.

God søndagsfrokost!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s