Fru Ålgårds firkløverkake

BildeDette er kaken som det fortsatt går gjetord om i min manns vennekrets fra Sørlandet. Det er mammaen til min manns bestekompis som er opphavsbakeren til denne kaken. Denne kaken får fram et salig glis og et tårevått blikk hver gang den blir nevnt i de kretser. Det er skummelt å begi seg utpå bakeglattisen når en kake har et slikt rykte på seg som denne. Men jeg prøver meg allikevel. Så i serien gubbens kaketopp 3, så tar jeg sats og hopper etter fru Ålgård. For dere som er på jakt etter sommerkroppen 2014, se bort nå, slå av pc`en og spreeeeng..  For dette er kaken som får selveste Grete Roede til å skjelve i skjørtene. Vi snakker mandelmarengsbunn, eggekrem ala suksessterte og smeltet firkløver iblandet delfiafett i en og samme kake. Sikringskost eller tarmsmøring. Alt etter som.. Men god, det er den!

 

INGREDIENSER..

 

Bunn:

250 g sukker

6 eggehviter

250 g malte mandler

 

Eggekrem:

2 ts vaniljesukker ( jeg byttet ut dette med frøene fra en halv stang vanilje og en ts vaniljesukker)

6 eggeplommer

1 dl fløte

150 g melis

100 g smør

 

Glasur:

200 g firkløversjokolade

100 g delfiafett

 

SÅ GJØR VI SÅ..

Bunnen:

Mal mandlene i mandelkvern (evt. fres de noen runder i blender, men best resultat med kvern). Pisk eggehviter og sukker godt til du har en stiv masse. Skjær inn de malte mandlene med en slikkepott og unngå at du rører ut all lufta fra massen. Vend inn til alt er godt blandet. Ha massen over i en bakepapirkledd, middels stor langpanne, av typen med lokk og håndtak og stek ved 175 grader i ca 10-15 min. (Lokket skal selvfølgelig ikke være på under steking..) Pass på for overflaten skal være sprø og det inni skal være seigt. Her må du åpne luka og kjenne på bunnen. Er overflaten myk, må den stekes lengre. Hold deg ved ovnen og la alt annet ligge. Det er viktig at bunnen blir perfekt!

Bilde

 

Eggekrem:

Ha eggeplommer, melis, fløte og vanilje i en tykkbunnet kjele og kok opp under stadig omrøring. Når kremen begynner å tykne (rett før det koker) rører du som en gal. Hold på til kremen har tyknet og pass på slik at du ikke ender opp med eggerøre.. Sett kremen til avkjøling og rør av og til for å forhindre snert. Ha gjerne over plastfolie også. Når kremen har blitt avkjølt til romtemperatur røres romtemperert smør inn i kremen. Dette fungerer best om du da også på forhånd har delt smøret opp i terninger.

BildeBilde Bilde

Glasur:

200 gram firkløversjokolade smeltes i en gryte sammen med delfiafett. Rør sammen og avkjøl til romtemperatur.

Bilde

 

Montering av kaken:

Del kakebunnen loddrett midt på slik at du får to firkanter. Legg så den ene delen med den sprøe oversiden ned på et kakefat. Bre den gule eggekremen over og legg så på den andre bunnen over. Så tar du og heller over den smeltede sjokoladeglasuren og dekker topp og sider på kaken. Sett kaldt til glasuren får satt seg og plutselig er kaken ferdig 🙂

Bilde

Da er det bare å ta seg et stykke nydelig kake og gi prosjekt bikinikroppen 2014 en solid dose motstand 😉

Bilde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Fru Ålgårds firkløverkake

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s