17. mai kake

 

 

INGREDIENSER:

5  mellomstore egg

3 dl hvitt sukker

3,5 dl hvetemel

2 ts natron

1/2 ts bakepulver

2 ts kanel

1 ts vaniljesukker med ekte vanilje

1/2 ts salt

1 1/2 dl solsikkeolje ( elller annen nøytral olje. IKKE olivenolje).

50 g mørk kokesjokolade

1 revet eple

4-5 revne gulrøtter (ca. 400g)

Ostekremen:

150 g meierismør

300 g original philadelphia kremost

1 vaniljestang, frøene. (evt. 2 ts vaniljesukker)

500 g melis el litt mer.. (avh. av mengde limesaft).

1/2 lime

 

Pynt:

Jordbær og blåbær

 

SÅ GJØR VI SÅ…

Sett stekeovnen på 170 grader, varmluft, el 180 grader med over og undervarme.

Pisk eggedosis av egg og sukker. Start først med sakte fart og øk etter hvert. Pisk i 10-15 min med kjøkkenmaskin eller miksmaster.

Imens eggedosisen står og går, så skreller du og rasper gulrot og eple. Jeg bruker den fine raspen på rivjernet, ikke den groveste. Synes det blander seg bedre i kaken da.  Når eggedosisen er ferdig, blander du alt det tørre sammen og sikter det i eggedosisen. Bland forsiktig sammen med en slikkepott, men sørg for at alt det tørre er godt blandet inn. Ha gjerne litt mel på gulrøttene og bland sammen. På den måten får de litt mere bindekraft med resten av røra og detter ikke til bunns, men fordeler seg fint i kaken. Hakk kokesjokoladen i småbiter og ha den og oljen i røren. Rør rundt til alt er blandet.

Hell røren i 2 bakepapirkledde former på 24 cm, evt. en stor på 26 cm-28. Jeg kler også sidene på formene med en bakepapirremse. Denne klipper du enkelt til av bakepapir og “limer” den fast ved hjelp av litt nøytral olje på sideveggene av formen.

Kaken stekes i ca. 40 min når du har 2 former. Når den stekes i 1 form, trenger kaken ca. 1 time. Sjekk med en kakepinne om kaken er ferdig stekt. Det skal ikke henge igjen røre på pinnen når den er ferdig stekt. Hvis du steker i 1 form, kan det være lurt å legge på et bakepapir på toppen av kaken mot slutten. Dette for å unngå at den blir for godt stekt på toppen.

Avkjøl kakene/kaken på rist. Steker du i en form, kan det være lurt å snu kaken opp ned på en rist slik at den beholder formen. (Dette hvis kaken er nesten like høy som kanten for forma).

Mens kaken avkjøles, lager du ostekremen.

Pisk først sammen romtemperert smør, kremost og vaniljefrø til en jevn masse. Ha så i melis og presset limesaft fra en halv lime. Rør godt sammen og kjenn at kremen får en fast konsistens. Er den for myk, tilsett litt mer melis. Dette fordi at mengden limesaft avhenger av størrelsen på limen.  Blir den for rennende kan du få problemer med å sprøyte ut fint mønster på kaken. Settes gjerne litt kjølig før du tar den i bruk.

Del kakebunnene i 2 og ha kremen mellom lagene. Rundt og på kaken kan du evt. pynte med kremsprøyte. Jeg har brukt kremsprøytepose med wilton tip nr. 104 rundt kaken. Start nederst og beveg deg sikksakk oppover. Gjenta hele veien rundt kaken. Kan med fordel gjøres i et kaldt rom.

Pynt kaken med jordbær, blåbær og topper av ostekremen. (Dette bør du vente med til samme dag da bærene lett setter farge på kremen).

Da er kaken klar for festbordet.

Hipp, hipp hurra og god 17. mai!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s