Jordbær- og rabarbrapai med hjemmelaget vaniljekrem

bilde56Barbeinte barneføtter, sommerkjole, solskinnsdag, et glass med sukker hentet fra mors kjøkkenskap og en stilk nyplukket rabarbra. Der satt vi da, ungene i gata, på rekke og rad og spiste rabarbra med sukker på. Dette er for meg gode barndomsminner fra sommerferiene som da varte i en evighet og litt til. Det gikk med en del sukker for å si det sånn, for disse rabarbrastilkene til gamle fru Myren (nabo) var rimelig sure. Men de har sannelig satt sine spor. Det blir ikke sommer for meg uten rabarbra. Nå endelig har jeg selv fått meg en rabarbrarot i hagen. Med heltemodig innsats, dro mannen, i full dress og med spade, ut på 17. mai og grov opp 3 røtter i  hagen til en snill dame som ville dele av roten sin med meg. Jeg er både den snille damen og mannen evig takknemlig for rabarbraen. Jeg skal ta godt vare på den og lage de beste rabarbrasuppene samt lære mine barn gleden ved å ha en rabarbrastilk og et lite glass med sukker. God forsommer!

Men man kan jo ikke bare spise rabarbra med sukker hele sommeren, så hva er vel da bedre enn å kombinere 3 av mine sommerfavoritter og lage en deilig jordbær- og rabarbrapai som serveres med en god vaniljeis? Nei, sannelig om jeg vet. Prøv selv da vel og drøm deg tilbake til barndommens sommer.

INGREDIENSER

Pai:

290 g hvetemel

200 g temperert meierismør (normalsaltet)

90 g melis

1 egg

Jordbær- og rabarbrafyll:

500 g rabarbra

300 g jordbær

1 dl sukker

1 ss potetmel

Vaniljekrem:

5 dl helmelk

1 vaniljestang

5 eggeplommer

1 dl sukker

2 ss maisenna

SÅ GJØR VI SÅ:

Paideig:

Ha alle ingredienser til paideigen i en bolle og kna sammen med hendene. Husk at smøret må være romtemperert. Juster litt med mel om deigen blir for klissete. Dette kommer an på størrelsen på egget. Deigen skal være litt klissete, men skal slippe fingrene og du skal klare å få knadd den sammen til en deig. Pakk inn i plast og sett kaldt i 30 min eller mer.

bilde50  bilde51

Vaniljekrem:

Vaniljekremen lages ved at du deler en vaniljestang og skraper ut frøene med en kniv. Ha dette i en tykkbunnet kasserolle sammen med melk. Gi dette et oppkok og sett til side. Ta ut vaniljestangen. Pisk så eggeplommene godt sammen med sukkeret og maisenna i en egen bolle som tåler varme. Ta så en spiseskje med melkeblandingen over i eggeplommene mens du visper godt. Dette gjentar du en 10 ganger slik at du får temperert eggeblandingen før du heller i resten av melka. På denne måten slipper du at du ender opp med en sprukken vaniljekremmasse. Når du har klart å blande all melka i eggeblandingen, så heller du alt tilbake i kasserollen.

Bilde

Nå skal blandingen varmes opp forsiktig til kokepunktet under stadig omrøring. Ikke bli fristet til å ta en liiiten pause for å sjekke fjesboka eller gå på do. Dette krever full konsentrasjon og blikket festet hardt oppi kasserollen. Nå skal massen gradvis stivne mens du rører og rører under oppkoking. Ikke la kremen koke, men rør som en gal slik at den blir tykkere uten at det bobler i kjelen. Når den er rømmegrøttykk+ er kremen ferdig.

Bilde

Dekk til med plastfolie og sett kaldt til avkjøling. Grunnen til at man dekker til med plastfolie er for å slippe snerk oppe på kremen når den stivner

Jordbær- og rabarbrafyll:

Vask og kutt opp rabarbraen i 1 cm lange biter. Del jordbærene i 4 og ha de og rabarbraen i en bolle med sukker og potetmel. Bland godt med hendene. La dette stå litt. Det kan komme til å bli en del veske i bunnen av bollen. Denne skal ikke være med i paien. Sørg for at det blir med så lite veske som mulig og klem gjerne litt på bærene før du legger de på paien.

Bilde

Kakemontering:

Ta av litt av paideigen og sett tilbake i kjøleskapet. (Ca str. som en golfball). Strø paiformen med mel og trykk ut paibunnen i formen. Ha godt med deig over kantene slik at veggene ikke ramler ned. Man kan også ha i bakepapir i og fylle opp formen med tørkede erter slik at paien holder formen under steking. Forstek paien i 12 minutter på 220 grader midt i ovnen. Ta ut paien, ta ut evt. papir og erter og fyll skallet med vaniljekrem i bunnen.

Klem vannet av jordbær- og rabarbrafyllet og legg dette over vaniljekremen.

Bilde

Lag et gitter eller annet mønster av det som ble tatt av paideigen før du laget skallet og legg dette over paien før du igjen setter den i ovnen og steker videre midt i ovnen i 30 min på 200 grader.

Bilde

La paien bli helt avkjølt før du tar den ut av formen.

Serveres gjerne med en god vaniljeis.

Kos deg!

Categories:Pai

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s