Verdens beste bløtkake

William og Markus fram til 20.05.2014 843Ja, det finnes mange eksemplarer der ute av bløtkaker der ute og alle har vi vel vår favoritt. Det er noe eget med bløtkaken. I alle fall for meg. Det var stor stas i heimen da jeg var unge og mamma laget bløtkake til bursdager. Det var ingen kake som kunne slå mammas bløtkake. Jeg startet i tidlig alder å lage bløtkaker selv. Dette var den eneste kaken jeg ikke kunne mislykkes med og det var spesielt gøy for en som drømte om å bli konditor, og få lov til å pynte kaken helt selv. Fortsatt er det like gøy hver gang jeg skal pynte en kake. Litt julaften hver gang 🙂

Smaken av rørte jordbær, vaniljekrem og banan gjør denne kaken utrolig frisk og god. Faktisk så god at man helt fint klarer litt mer enn et stykke 😉 I løpet av årene har jeg også laget min egen vri på denne kaken. Jeg er litt over gjennomsnittet glad i marsipan og høye kaker, så derfor må det nå også til for at det skal bli fest!

Til ære for min venninne Therese ønsker jeg å dedikere dette innlegget til henne. Her kommer framgangsmåten på sukkerbrød som jeg har lovet deg.

Da er det bare å invitere til sommerfest og klar, ferdig, bak!

 

INGREDIENSER

 

Sukkerbrød:

6 egg

180 g sukker

180 g hvetemel

1 ts vaniljesukker

1/2 ts bakepulver

 

Vaniljekrem:

5 dl helmelk

1 vaniljestang

5 eggeplommer

1 dl sukker

2 ss maisenna

1 dl fløte (stivpisket)

 

evt. kjøp en pakke ferdig piano vaniljekrem

 

Rørte jordbær:

En kurv ferske eller en pakke frosne

ca 50 g sukker

 

Krem:

2 bokser kremfløte a 3 dl

4 ss sukker el etter smak..

 

Bananfyll:

2 helt modne bananer

 

Dynking:

Appelsinjuice

 

Marsipanlokk:

2 pk ferdig marsipan a 500g.  Her synes jeg Coop sin egen er god å jobbe med og fin på farge.

 

Pynt:

Smeltet kokesjokolade og fondantblomster, men her kan du bruke hva du vil av f.eks. krem, sjokolade og bær.

 

SÅ GJØR VI SÅ…

 

Sukkerbrød:

Sett ovnen på 160 grader. Finn fram 6 romtempererte egg og pisk de i en kjøkkenmaskin på middels hastighet.  Ha sukkeret på en bakepapirkledd stekeplate og varm det opp i ovnen i noen minutter. Følg med for det skal ikke smelte. Når du ser antydning til at det begynner å smelte i de ytterste sukkerkornene, tar du brettet ut av ovnen, og har sukkeret over i kjøkkenmaskinen sammen med eggene.

William og Markus fram til 20.05.2014 825

Pisk videre til du har fått en stiv og fin eggedosis. Dette tar noen minutter så her kan du sette på en Bon Jovi-låt og synge med mens du venter. Den store testen for å finne ut om eggedosisen er stiv nok, er å kunne skrive OLE i eggedosisen og at O-en holder seg fortsatt når du er ferdig med å skrive E-en.William og Markus fram til 20.05.2014 826

Det er superviktig med masse luft inn i eggedosisen for at resultatet skal bli bra til slutt. Når eggedosisen er godkjent, sikter du inn hvetemel, bakepulver og vaniljesukker i flere omganger mens du vender inn med slikkepott underveis. Da unngår du melklumper i kaken.

William og Markus fram til 20.05.2014 827

 

Når eggedosisen er ferdig, har du bakepapir i bunnen av en 24 cm stor springform og smører kantene godt med smør evt. formfett. Ha i røren umiddelbart etter at den er ferdig for å unngå at det siver ut luftbobler før du har fått den i ovnen. Stekes på nederste rille i ovnen på 160 grader ca. 45 min. Kjenn med en kakepinne om kaken er ferdig mot slutten. Åpne for all del ikke ovnsdøren før helt mot slutten av steketiden!!

Når kaken er ferdig tar du den ut og snur formen opp ned på en rist for avkjøling. Dette for at kaken skal beholde formen og ikke synke sammen i midten.  Avkjøl helt før du tar å skjærer i den. Hiv den gjerne også i kjøleskap eller fryseren en stund før du skal dele den opp. Da unngår du at den smuler så gæli 😉

William og Markus fram til 20.05.2014 829

Vaniljekrem:

Nå skal det lages vaniljekrem og ingenting smaker som hjemmelaget vaniljekrem. Men jeg skal ikke sladre om du tar turen til butikken og kjøper en pakke piano vaniljekrem. Det har jeg selv også gjort maaaaange ganger.  I mangel på egg eller tid, eller rett og slett i overflod av latskap.. Det blir jo ikke så godt som hjemmelaget, men det fungerer helt utmerket!

Vaniljekremen lages ved at du deler en vaniljestang og skraper ut frøene med en kniv. Ha dette i en tykkbunnet kasserolle sammen med melk. Gi dette et oppkok og sett til side. Ta ut vaniljestangen. Pisk så eggeplommene godt sammen med sukkeret og maisenna i en egen bolle som tåler varme. Ta så en spiseskje med melkeblandingen over i eggeplommene mens du visper godt. Dette gjentar du en 10 ganger slik at du får temperert eggeblandingen før du heller i resten av melka. På denne måten slipper du at du ender opp med en sprukken vaniljekremmasse. Når du har klart å blande all melka i eggeblandingen, så heller du alt tilbake i kasserollen.

Bilde

Nå skal blandingen varmes opp forsiktig til kokepunktet under stadig omrøring. Ikke bli fristet til å ta en liiiten pause for å sjekke fjesboka eller gå på do. Dette krever full konsentrasjon og blikket festet hardt oppi kasserollen. Nå skal massen gradvis stivne mens du rører og rører under oppkoking. Ikke la kremen koke, men rør som en gal slik at den blir tykkere uten at det bobler i kjelen. Når den er rømmegrøttykk+ er kremen ferdig.

Bilde

Dekk til med plastfolie og sett kaldt til avkjøling. Grunnen til at man dekker til med plastfolie er for å slippe snerk oppe på kremen når den stivner.

Pisk kremfløte. Rør jevn vaniljekremen før du tilsetter stivpisket kremfløte og vender denne FORSIKTIG inn med en slikkepott. Sett så kaldt igjen slik at smakene får satt seg enda bedre. Faktisk så kan denne kremen fint lages timer eller en dag i forveien også. Da smaker den bare bedre.

Rørte jordbær:

Så er vi kommet til jordbærene. Ta ca 500 g jordbær, ferske eller opptinte frosne og del hvert av bærene i 4. Blir det mye vann av de frosne, så kan du ta av litt vann før du har de i en bolle. Ha bærene i en bolle og tilsett  ca 50 g sukker. Rør rundt gjerne med en kjøttdeighakker eller en miksmaster til sukkeret er løst opp. Smak til underveis da sødmen på bæra varierer og frosne bær gjerne er surere enn ferske. Tenk at resultatet skal bli friskt og godt. Ikke ha i for mye sukker for da blir kaken veeeldig søt.

 

Krem:

Stivpisk 2 bokser kremfløte med 4 ss sukker. Stopp i tide for vi vil ikke ha smør på kaken!

 

Banan:

Del to bananer opp i tynne skiver på ca 3 mm.

 

Marsipanlokk:

Kna sammen de to pakkene med marsipan. Er de harde, så kjør de (uten papiret på) i microen i 10 sekunder.  Da blir de mykere å jobbe med.

Kjevle på et bakeunderlag av plast eller silikon. Bruk godt med melis for å unngå at lokket setter seg fast. Kjevle til lokket er ca. 3 mm tykt. Ikke kjevle for tynt, for da vil du ikke klare å trekke kaken pent.

 

MONTERING:

1. Del kakebunnen i 3 eller 4 deler. Alt etter hvor høy den blir.  Legg den nederste bunnen på et fat.

2. Dynk med 4 ss appelsinjuice rundt om på bunnen. Prøv å dekk så mye område som mulig med juicen.

3. Ha på et lag med krem og rørte jordbær.

4. Legg på ny kakebunn og dynk med 4 ss appelsinjuice.

5. Legg på et godt lag med vaniljekrem og banan oppå der igjen.

6. Legg på en ny kakebunn  og dynk med 4 ss appelsinjuice. og legg på en nytt lag med krem og jordbær.

7. Legg på et nytt lag med krem og rørte jordbær.

8. Legg på den siste bunnen og trekk hele kaken med resten av fløtekremen. Sett kaldt.

William og Markus fram til 20.05.2014 831 William og Markus fram til 20.05.2014 830 William og Markus fram til 20.05.2014 832

9. Har du et roterende pizzafat så ta dette i bruk og sett kaken oppå med fatet. Det gjør det enklere å trekke kaken pent.  Kjevle ut marsipanlokket og kost av evt overflødig melis før du løfter dette forsiktig over kaken. Pass på at det er mer enn nok marsipan nede langs sidene. Start øverst og jevne ut toppen av kaken. Pass på å få ut evt. luftbobler. Bruk en smoother eller håndflatene. Så starter du øverst på sidene av kaken. Jobb marsipanen inn mot kaken med en lett hånd, snu kaken rundt mens du jobber. Strekk forsiktig utover i marsipanen mens du jobber deg nedover på kaken. Da unngår du at den bølger seg. Det er her det ofte går galt om lokket er kjevlet for tynt. Da vil det lett revne og legge seg i bølger. Når du da til slutt har jobbet deg rundt og nedover langs kaken, lager du en kant nederst  på ca. 1 cm ut fra kaken og skjærer overflødig marsipan  bort med en pizzaskjærer.

William og Markus fram til 20.05.2014 835

Da gjenstår det bare å slippe konditoren løs i deg og pynte etter lyst og anledning. Husk, at det enkle er ofte det beste!

William og Markus fram til 20.05.2014 843

 

Hipp, hipp, hurra og gratulerer til den heldige som skal få kake 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 thoughts on “Verdens beste bløtkake

 1. Hei hei 🙂 jeg har nettopp laget vaniljekremmen… Den ble veldig søt?
  Ser i din oppskrifte så er der mer sukker enn hos andre.. Jeg er redd for at dette blir alt for søtt! Hvilke erfaringer har du, blir dette veldig søtt?

  • Hei og takk for tilbakemelding! Jo, du har helt rett. Dette ble for søtt. Det har sneket seg inn en feil her og det er veldig beklagelig. Skal være 1 dl sukker. Ta av litt av vaniljekremkremen og bland inn pisket fløte uten sukker. Da vil du nok få et bra resultat til kaken din nå. Beklager så mye!

 2. Hei 🙂 har du noen tips til annen melk i vaniljekremen? Skal bruke oppskriften din på en dåpskake, og noen tåler ikke melk… Kan jeg erstatte med Tine laktosefri lettmelk?

  • Hei og beklager litt sent svar. Når man ikke tåler melk kan det enten være intoleranse mot melkesukkeret(laktosen) eller melkeallergi hvor man reagerer på melkeproteinet.
   Har man laktoseintoleranse, kan man bruke laktosefrie produkter. Hvis man har melkeallergi, kan man forsøke havremelk eller rismelk. Av erfaring synes jeg havremelk er best i bakverk, men har ikke prøvd den i kremer som vaniljekrem. Håper du ble noe klokere 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s