Verdens beste ostekake med skogsbærcoulis

ostekake17Jepp, intet mindre, vil jeg påstå. I alle fall av den ovnsbakte sorten. Nå har jeg smattet og bakt meg fram til min egen ostekakeoppskrift og denne ble jammen meg god, om jeg kan få si det selv 🙂  For å sitere min far som fikk denne servert på farsdagen: Det hær må da vær nåkka tå det likast du har bakt! Og ettersom han har fått være prøvekanin for utallige kaker opp gjennom tidene, så får vi si at dommen kommer fra en godt kvalifisert kilde. Kaken består av en sprø bunn, et fløyelsmykt og kremete fyll samt toppet med et lag med rømmekrem tilsatt ekte vanilje. NAM!!! Jeg har servert kaken denne gangen med en skogsbærcoulis, men man kan fritt bruke andre typer frisk bærsaus til kaken etter ønske.

INGREDIENSER:

Bunn:

18 stk kornmokjeks

3 ss (flate, ikke toppet) brunt sukker

150 gram ekte meierismør

1 ts kanel

Ostefyll:

4 pk tine kremost naturell

2 1/2 dl creme fraiche

150 gram hvitt sukker

4 egg

1 ts vaniljesukker

Skall og saft av en 1/2 sitron

Rømmetopping:

1 boks seterrømme

1 vaniljestang, kun frøene.

4 flate ss melis

2 ts sitronsaft

SÅ GJØR VI SÅ..

Knus kjeks i en foodprosessor, stavmikser eller i en plastpose. Sørg for at kjeksen er rimelig finknust. Tilsett brunsukker, kanel og rør godt. Ha så i smeltet og litt avkjølt smør og bland godt. Ha det hele i en bakepapirkledd springform på 24 cm. Trykk ut kjeksmassen til en jevn bunn og stek midt i ovnen på 200 grader i 10 min.  Avkjøl!

ostekake1 ostekake2 ostekake3

Og det neste man skal gjøre er å ta 4 romtempererte kremostpakker i en bolle/kjøkkenmaskin sammen med creme fraiche. Røres jevnt og klumpfritt med maskina eller miksmaster. Tilsett så sukker, egg, vaniljesukker og saft og skall (raspet og kun det gule) av en halv sitron. Rør godt til alt er blandet og ha dette i springformen over den nå avkjølte bunnen. Stek midt i ovnen i ca. 35-45 min på 140 grader. Kaken er ferdig når den har stivnet noen cm (ca. 3-4) fra kanten og inn, mens midten fortsatt disser. OBS! Skal ikke være flytende, men en smule festet men fortsatt dissende. Tenk karamellpudding. Kaken vil stivne når den blir avkjølt. Avkjøl.

ostekake4 ostekake5 ostekake7 ostekake8

Rømmetoppingen lages ved å piske rømme og melis stivt. Tilsett så frø fra en vaniljestang og sitronsaft og bland inn. Ha så blandingen over ostemassen når den har blitt stiv. Sett kaken kaldt, helst til neste dag for at smakene i kaken får utviklet seg maks.

ostekake9 ostekake10 ostekake16

Skogsbærcoulis lages ved at du tar 400 gram skogsbærblanding (frossen type fra Rema el.l.), tiner den og har den i en bolle. Tilsett ca 20 ss med melis. Kommer litt an på hvor sure bær man bruker. Smak deg fram til en frisk og søtlig saus. Sil sausen fri for steiner og sett kjølig fram til servering. Sausen vil tykne noe i kjøleskapet.

ostekake11 ostekake12 ostekake13 ostekake14

Ved servering serveres kake og coulis sammen. Pynt gjerne med noen bær og/eller sitronmelisse.

God helg!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s