Knallgod, mørk og utrolig saftig sjokoladekake

s14
Riktig godt nyttår alle kakeglade mennesker! Nå er den deilige juleferien over for denne gang og hverdagen er så absolutt tilbake. Har jo ikke rukket å blogge noe som helst siden jul og hadde vel egentlig ikke tenkt å gjøre det i dag heller. Helt til jeg tilfeldigvis hørte på radioen at i dag er det verdens sjokoladekakedag. Ikke visste jeg at denne kaken hadde en egen dag, men da fikk jeg i alle fall et spark bak til å poste denne oppskriften på en aldeles nyyydelig sjokoladekake. Fantastisk saftig bunn toppet med en kjempegod og mørk sjokoladeganache. Oppskriften fant kom jeg over da jeg så på Kakekrigen og oppskriften er til nok en kakeglad trønder, nemlig Trond Vardehaug. Jeg har droppet kaffelikør og kaffe i dynkingen, men erstattet det med appelsinjuice. Litt mer familievennlig, men går nok ut i fra at litt likør og kaffe også hadde smakt fortreffelig.  Her er det bare å handle inn til helgas utskeielse, folkens. 4 uker med slitsomme nyttårsforsetter må vike for nå blir det kakefest!

INGREDIENSER:

 

Kakebunn:

200 g meierismør

2 dl vann

6 ss kakaopulver

430 g sukker

1,5 dl lettrømme

300 g hvetemel

1 ts natron

0,25 ts salt

2 egg

Appelsinjuice eller kaffe og likør til dynking

 

Sjokoladeganache:

125 g smør

200 g mørk sjokolade. Oppskriften sier 70%, men jeg brukte Odense mørk kokesjokolade på 55% og den ble bitter nok etter min smak. Anbefaler å bruke 50% kakaoinnhold.

0,75 dl kremfløte

 

SÅ GJØR VI SÅ…

Sett oven på 180 grader.  Bland smør, vann, sukker og kakaopulver i en kasserolle. La dette få et oppkok. Ta så av platen. Tilsett rømmen og rør rundt til alt er godt blandet.  Sikt hvetemelet og tilsett dette mens du rører.

I en annen bolle pisker du lett sammen egg, salt og natron og til slutt blander du dette sammen med resten av røren.

Hell kakerøren i en bakepapirkledd og smurt springform på 24 cm. I følge oppskriften til Trond, som da ser ut til å bruke en annen type form, så trenger kaken en steketid på 25 minutter. Det gjorde ikke min for å si det slik. Den måtte stekes i rundt 40 minutter før den ble gjennomstekt. Pass på og sjekk med jevne mellomrom med en kakepinne slik at du ikke steker den for lenge. Det skal ikke være noe kakerøre igjen på pinnen når den er ferdig stekt. Avkjøl kaken på rist i formen.

Mens kaken avkjøles lager du sjokoladeganachen. Den er rimelig enkel å lage, men den krever litt tid på benken for å sette seg litt slik at du ikke ender opp med sjokoladefyll all over the place. Smelt smør og sjokolade i en kasserolle. Varm opp fløten i en annen og tilsett denne i kasserollen med sjokoladen og smøret. Rør og avkjøl på benken i et par timer.

Når kaken har blitt kald, prikker du den godt med en gaffel. Dynk så kaken med en ca 12 ss med god appelsinjuice. (Evt en blanding med kaffe og kaffelikør om du ønsker det. Da var blandingen i følge oppskriften på 2 dl kaffe og 0,5 dl kaffelikør). Jeg synes at kaken ble kjempegod bare med appelsinjuice, men her er det jo mulighet til å bake flere ganger og prøve selv. Kaken min vokste i en liten topp, så her må det balanseres litt for å få all juicen til å trenge jevnt inn i kaken.

Når sjokoladeganachen har blitt tykkere, avkjølt og ikke tyntflytende, er det bare å helle den over kaken og dandere så godt man kan.

s13

Kaken kan nå settes kjølig for at glasuren skal sette seg, men husk å romtemperere kaken før servering. Kaken holder seg fint i et litt kjølig rom i et par dager. Da slipper du at den blir steinhard i kjøleskapet og du kan gå å snike til deg et rimelig temperert stykke når som helst i løpet av helgen 😉 For det får du garantert lyst på!

Kaken kan selvfølgelig pyntes med friske bær, men den kan glatt spises slik den er.

ss17

Nyt kaken og helga når den kommer 🙂

3 thoughts on “Knallgod, mørk og utrolig saftig sjokoladekake

  1. Hei! Denne hørtes kjempegod ut, så den må definitivt prøves en gang:) Jeg er ute etter en god sjokoladekake som skal fylles med hvit sjokoloadesmørkrem og dekkes med mmf, tror du denne kaken kan brukes til det formålet??

    • Absolutt, men den blir litt høy i midten så du får justere litt. Ville også ha justert en god del på dynkingen da den kan bli før bløt sammen med smørkremen. For høy sjokoladekake som blir jevn, ville jeg kanskje ha gått for bunnen til den ultimate sjokoladekaken som også ligger inne på siden her. Husk også å trekke kaken utvendig med smørkremen for å få fondanten til å sitte pent 😃

      • Ja, kanskje jeg skal gå for den i stedet, og heller lage denne til en annen anledning:) Tusen takk for svar, og ha en fin dag!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s