Nydelig fletteloff

l11Hei hå nå er det jul igjen. Nå er det like før julen er her med god mat og tradisjoner. Deilige, lange frokoster som nesten umerkelig strekker seg over i en lunch. Nydelig julepålegg og hva smaker vel ikke bedre til enn en hjemmelaget fletteloff? Denne loffen inneholder alt som er godt og såpass må det være når det er jul. Luftig, saftig og med nydelig skorpe. Den er fin å fryse, så flett i vei og legg i fryseren så har du deilig loff i hele jula. Oppskriften er nok til 3-4 loff. Legg den opptinte loffen noen minutter i ovnen før servering og den smaker som nybakt 🙂 God julefrokost da!

INGREDIENSER:

100 g meierismør

1 l lettmelk

75 gram fersk gjær, blå.

2 ts salt

1,5 egg

ca. 1400 g hvetemel, men se an deigen mens den elter slik at du ikke har i for mye. Deigen skal være smidig og fuktig, men ikke klebe seg fast i fingrene.

1/2 egg til pensling

Sesam eller valmuefrø til pynt

 

SÅ GJØR VI SÅ…

 

Smelt smøret i en kasserolle og tilsett melken. Varm opp til 37 grader.  Smuldre gjær i en kjøkkenmaskin/bolle og tilsett litt av melken. Rør til gjæra er oppløst og så tilsetter du resten av melken.  Nå er det bare å tilsette resten av ingrediensene og elte i vei i 5 min med kjøkkenmaskinen. Se an melet slik at du ikke har i for mye. Se tips over ved ingrediensene.

Når deigen er ferdig, dekker du til bollen med plast og et klede og setter denne lunt til heving i ca 40-60 minutter. Deigen skal doble seg i størrelse.

Strø litt mel på et bakeunderlag og hvelv ut deigen. Del opp i 3-4 emner alt etter hvor store brødformer du har. Med “vanlige” brødformer, får du fint 4 loff. Jeg bruker Le Creuset sine (som for øvrig er de beste brødformene jeg noen sinne har hatt. Sorte med silikon på håndtakene. Ingen brød som setter seg fast lengre nei). Mine brødformer er litt større en vanlig standard, så jeg fikk til 3 flotte, store loff.

Bruk gjerne en kjøkkenvekt når du deler opp emnene slik at du får sånn nogen lunde like store brød.

Del så hvert emne igjen inn i 3 deler og trill disse ut til tykke pølser på ca. 35 cm lengde. Legg de sammen i toppen og flett en vanlig flette til det er slutt på deigen. Legg fletten i en brødform. Er den uten slippbelegg, så vil jeg anbefale å smøre formen.

Når alle brødene er ferdig flettet, dekker du til formene med et klede og setter de til heving igjen en 20-30 minutter. Ikke la de stå for lenge til heving. La heller loffen få lov til å vokse litt ekstra inn i ovnen. Da slipper du at den punkterer for deg.

Pensle forsiktig med sammenvispet egg og strø over frø etter eget ønske.

Stekes på varmluft i to etasjer på rist ved 190 grader i ca 20-24 minutter.

De skal bli  godt gyldne og fine. Bank forsiktig på de og hører du en hul lyd, så er de ferdige.

Da håper jeg julefrokosten har fått seg en ny følgesvenn framover!

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s