Pavlova, kakenes dronning!

imageDa var helgen her igjen og det er klart for ny kake. Butikken i dag bugnet over av blåbær, bringebær og jordbær, så det måtte bare bli en kake med masse bær i dag. Det er jo lett for en forfrossen trønder å bli litt våryr med et værvarsel som melder om varmebølge allerede nå i starten av februar. Dette må jo feires og valget falt da ganske enkelt på sommerfavoritten pavlova. For hva smaker vel egentlig bedre enn en sprø og seig marengsbunn med hjemmelaget vaniljekrem toppet med masse friske bær? Dette er jo den ultimate sommerkaken og smaker selvsagt best med friske, norske bær. Men for de av oss som ikke klarer å vente til da, så er det bare å sette i gang å bake i dag 🙂 Marengsbunnen er min egenkomponerte oppskrift, mens vaniljekremoppskriften er fra klikk.no.

INGREDIENSER

Marengsbunn:

5 eggehviter

1/4 ts salt

225 g sukker

1 barneskje maisenna

1 barneskje eddik

1 barneskje vaniljeessens

Vaniljekrem

5 eggeplommer

5 dl helmelk

1 vaniljestang

1 dl sukker

2 ss maisenna

2 dl kremfløte

 

evt 3 dl kremfløte pisket med 1/2  ts vaniljesukker og 2 ss sukker om du ikke ønsker å blande kremen inn i vaniljekremen. Se beskrivelse om forskjellige forslag under.

Pynt

Bær etter eget ønske, men jeg har brukt jordbær, blåbær og bringebær.

SÅ GJØR VI SÅ..

Sett ovnen på 160 grader

Start med å piske romtempererte eggehviter med saltet. Start med sakte fart på miksmasteren til det skummer i bollen, øk så farten gradvis og pisk til massen er helt stiv og det blir spor etter vispene.  Pass på at det ikke blir med noe rester av eggeplommene når du skiller eggene. Bruk kun rene eggehviter. En annen ting å passe på er at du bruker helt rent utstyr når du skal piske marengs. Er det litt fett i bollen eller på vispene, blir marengsen ikke stiv.

Tilsett så en spiseskje med sukker og visp godt. Gjenta dette til alt sukkeret er blandet inn og du har fått en stiv og blank masse. Marengsen er stiv nok når du kan holde bollen opp ned og ingenting faller ned. Visp heller litt for mye enn for lite, for da holder den formen bedre når den skal stekes.

Så blander du maisennamel med eddik og vaniljeessens i en liten kopp. Når maisennaen er oppløst i vesken, så tilsetter du dette i marengsmassen mens du visper hele tiden.

Tegn opp en sirkel på et bakepapir som tilsvarer den størrelsen du ønsker. Denne oppskriften er super til en ring som tilsvarer en rund kakeform på 24 cm. Husk at den eser litt ut under steking, så den blir nok en 26/28 når den er ferdig stekt. Legg bakepapiret på en stekeplate og fordel massen innenfor denne ringen. Lag en grop i midten til fyllet, evt. lag en vegg ved å ta marengs i en brødpose av plast, klipp et stort hull og dander en sirkel rundt, ytterst på marengsbunnen.

image

Stek bunnen nederst i ovnen i 1 time til marengsen har fått en lysebrun farge. Når bunnen er i ovnen, skru ned varmen til 140 grader. Åpne for all del ikke ovnsdøra av nysgjerrighet før marengsbunnen er ferdig. Når den da er ferdig, skru av varmen og la kaken bli avkjølt inn i ovnen.

Vaniljekremen lages ved at du deler en vaniljestang og skraper ut frøene med en kniv. Ha dette i en tykkbunnet kasserolle sammen med melk. Gi dette et oppkok og sett til side. Ta ut vaniljestangen. Pisk så eggeplommene godt sammen med sukkeret og maisenna i en egen bolle som tåler varme. Ta så en spiseskje med melkeblandingen over i eggeplommene mens du visper godt. Dette gjentar du en 10 ganger slik at du får temperert eggeblandingen før du heller i resten av melka. På denne måten slipper du at du ender opp med en sprukken vaniljekremmasse. Når du har klart å blande all melka i eggeblandingen, så heller du alt tilbake i kasserollen. Nå skal blandingen varmes opp forsiktig til kokepunktet under stadig omrøring. Ikke bli fristet til å ta en liiiten pause for å sjekke fjesboka eller gå på do. Dette krever full konsentrasjon og blikket festet hardt oppi kasserollen. Nå skal massen gradvis stivne mens du rører og rører. Ta kasserollen av plata akkurat i det det skal til å koke.

Dekk til med plastfolie og sett kaldt til avkjøling. Grunnen til at man dekker til med plastfolie er for å slippe snerk oppe på kremen når den stivner.

Når kremen er kald, rør den glatt og klumpefri FØR du vender inn stivpisket kremfløte med en slikkepott.  Her har jeg gått på en smell noen ganger med at vaniljekremen blir for flytende idet jeg har blandet disse to sammen. Trikset er visstnok å bare så vidt skjære kremen inn i vaniljekremen slik at resultatet blir marmorert.

Tips! En annen løsning er rett og slett å legge vaniljekremen nederst med et lag pisket krem oppå. Pisk da fløten med vaniljesukker og sukker. Ser flott ut og da smaker alle smakene enda bedre 😉

Har også lest meg til når man skal fylle kaker med vaniljekrem så kan det være en fordel å ha litt gelatin allerede i eggeblandingen når den har kokt opp. Da er du sikret et godt resultat når du skal bruke den til å blande med pisket krem.

Når vaniljekremen nå er ferdig, helles denne over i gropen i den nå avkjølte marengsbunnen. Pynt med masser av bær etter eget ønske. Jo mer, jo bedre 🙂

Kaken monteres rett før servering. Slik bevarer du sprøheten i marengsen.

server gjerne kaken med en coulie (bærsaus). Fres like mye bær og melis i vekt i en stavmikser og sil ut evt frø og sett kaldt til servering. Kan virkelig anbefale pasjonsfrukt, men bringebær fungerer også suverent 😉

Da er det bare å sette seg i sofaen, nyte et deilig stykke kake og la drømmene flakse til trøndersommer med 10 deilige varmegrader og shortsvær. Æ glær mæ 🙂

God helg!

5 thoughts on “Pavlova, kakenes dronning!

    • Tusen takk for det. Det kan lønne seg å være i nærheten når kakene serveres her i huset. Velkommen tilbake på flere prøvesmakinger og takk for super tilbakemelding 🙂

  1. Kan skrive under på at dette, i alle fall med Ingunn som kakebakemester, er en utsøkt Pavlova, perfekt St.Hanskake med tidlige norske jordbær!

    Ut av vår lille diskusjon/undring rundt begrepet coulis og hva det rommer og ikke rommer, kan jeg etter oppslag i Larousse Gastronomique opplyse at Coullis tidligere ble brukt om nær sagt alle typer sauser. I dag vil en først og fremst relatere begrepet til flytende, oftest silte, pureer av enten kokte grønnsaker eller kokt eller rå frukt/bær.

    • Veldig hyggelig at kaken falt i smak og at du tok deg tid til en kommentar på bloggen min 🙂 Synes selv også at en pavlova er en super sommerkake! Greit å komme fram til en konklusjon om hva ordet coulis betyr. Jeg bruker det hovedsakelig om kalde bær/fruktsauser, men ser jo nå at det kan romme mye mer. Godt som bærsaus er det i alle fall og helt supert som et tilbehør til pavlova 🙂

  2. Pingback: Pavlova tine oppskrifter – Ljy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s