Kransekake

bilde46I helga fyller mannen i huset 40 år og i den forbindelse spurte jeg han om hva slags kake han likte best. Det var vanskelig å plukke ut en favoritt, men kransekaken er nok en av topp 3.  Kransekake har jeg aldri bakt før, så det ble jo en ny utfordring for meg 🙂 Etter en god del søvnløse netter, ikke pga nervøse kransekakebakerykninger, men syk baby, så valgte jeg først å bake med ferdig kransekakedeig. Trøtt og sliten tenkte jeg at hvorfor gjøre alt så vanskelig når det sikkert kan gjøres enkelt?  Men hastverk er jo som kjent lastverk. 2 pakker Odense kransekakemasse skulle til sammen være nok til ca 20 ringer. Ja, i miniputtland, kanskje… For dette holdt som knappast til 15 tynne ringer, totalt. Dette kunne jo jeg ikke servere når jeg skulle lage ynglingskaken hans. Neste morgen våknet småen igjen før trasten nok en gang hadde vurdert å stå opp, så da var det like så greit å få noe ut av dagen. Vi malte mandler og laget kransekakedeig fra bunnen av. Det var ikke så vanskelig, det bare tok litt tid. En liten time senere lå deigen i kjøleskapet klar til å trilles ut. Denne gangen holdt det fint til 18 store, flotte ringer. Kaken ble pyntet så fint jeg bare klarte og håper at den faller i smak hos jubilanten. Gratulerer med dagen, kjære!

INGREDIENSER

Kransekakedeig:

500 g malte mandler ( Med skallet på. Er sikkert noe sunt man går glipp av med å ta det av ;-))

500 g melis

1 ss hvetemel

1 dl eggehvite

Glasur:

1 eggehvite

150 g melis

1/2 ts romessens

1/4 ts titandioksid. Er bare for å få hvitere farge på glasuren, men det går helt fint uten også.

Pynt:

Marsmellowsfondantblomster og sukkerperler. Se 2 etg. sjokoladekake på denne siden for mer info om hvordan lage dette.

Evt. annen mer tradisjonell pynt med flagg, twist og smellbonboner.

Utstyr:

Kransekakeformer, nøytral olje og semulegryn

SÅ GJØR VI SÅ..

Kransekaken:

Mal opp mandler i kvern for hånd. Ikke fall for fristelsen med blender/hurtigmikser. Det kan føre til flate ringer. Sikt i melis og mel og bland sammen. Mål opp 1 dl eggehviter og tilsett dette. Kna godt sammen for hånd. Deigen skal være jevn og hard. Du må virkelig jobbe for å få den sammen. Er den for myk, tilsett litt mer melis. Pakk deigen inn i plast og legg i kjøleskap i noen timer, evt. dager om du ønsker det. Deigen holder seg fint om den får ligge kaldt.

bilde29  bilde41

Trill ut pølser med tykkelse som en finger, ca. 1-1,5 cm tykk. Tilpass disse lengdemessig etter formene. Ja, jeg vil absolutt anbefale kransekakeformer. Men er du av det tøffe og vågale slaget, så bak gjerne på frihånd 😉

I skjøtene tar du og presser endene mot hverandre og klemmer de sammen slik at de ikke sprekker opp under steking.

Pensle formene med nøytral olje og strø semulegryn i. Jeg prøvde først med hvetemel, men neida. Semulegryn er tingen! Løsnet så lett som bare det.

bilde42  bilde48

Stek så kransekaken nederst i ovnen på steikebrett ved 210 grader i 10-12 min. De skal så vidt bli gylne på toppen. Stekes de for lenge, blir de tørre inni og det e itj nåkka godt!

Avkjøl ringene helt før du tar de ut av forma. Pakk de så godt inn i plast og frys ned. Dette skal visstnok hjelpe på at de blir seige og gode. I fryseren kan de ligge helt til du skal montere kaka. Dager, uker og måneder…

Glasur:

Glasuren lages på følgende måte. Ta en eggehvite og tilsett melis, romessens og titandioksid om du har. Bland godt sammen til du får en jevn og litt seig masse. Dette blander du fint sammen for hånd med litt tempo på en gaffel. Ha glasuren i en sprøytepose.

bilde44

Montering:

Det kan være en fordel om du monterer kaken på et roterende underlag, f.eks. et pizzafat. Da er det lettere å snu og vende på kaken for å se om den blir sånn nogen lunde rett og ikke ender opp som en dårlig kopi at tårnet i Pisa.

Prøvemonter ringene først slik at du har rekkefølgen klar i det du skal begynne å montere.

Start med den største ringen og sprøyt et sikksakkmønster rundt hele ringen. Sett neste ring oppå og gjenta til du har kommet til topps.

bilde45

Pynt og dander etter beste evne og vent for all del med å flytte kaken over på serveringsfatet før den har stivnet..

bilde47

Det var dett!

(ganske enkelt i grunn..)

12 thoughts on “Kransekake

    • Hei! Takk for det 🙂 Jeg former blomstene selv med hjelp av utstikkere. Jeg har kjøpt en trepack med sånne
      trykkutstikkere. Stor, medium og liten 5-bladet blomst. Så tar jeg å former de ved hjelp av et formingsredskap for fondant med
      kuler på enden. Triller på en måte kula inn i hvert enkelt blad for å få de til å se mer levende ut. Videre legger jeg de da i f.eks. et
      eggeglass, eller lager former av aluminiumsfolie. Der ligger de og tørker i den stillingen jeg ønsker de i et par dager før jeg monterer de på kaken
      med spiselig lim. Synes selv at det ble mye mer stas med en sånn tårnkake enn en med smellbonger 🙂 Lykke til med kakebaksten da!

  1. Aha! Takk for forklaring. Har ei frøken som har forelsket seg helt i den og ønsker seg den til konfirmasjonen. Kan jeg spørre deg om du husker hvilket merke utstikkerne var i også? cacas kanskje? 😃

  2. Hei. Kjempefin kransekake. Jeg har ellers bare sett oppskrift med bare melis i, ikke med hvetemel. Kan jeg bytte ut 1 Ts mel med 1 Ts maizena.

    • Hei og takk for spørsmål! Et godt et faktisk 😉 Hvetemelet er for å få en ekstra seighet, men vet ikke hvordan det blir med å bytte det med maisenna. Vet i alle fall at hvetemel i kransekake kan sløyfes om det var til noe hjelp? Går visst fint uten også.

      Masse lykke til!

  3. Hei, min kake ble ikke seig😞😔😔. Prøvde med halv oppskrift først, 250g melis, 250g mandler, 1ss hvetemel, og 50ml eggehvit, alt blandet sammen la det i kjøleskapet for 5 timer. Og rullet ut pølser sånn ca finger tykkelse. 210 grader ca 11 minutter men de ble til kjeks😔😔. Prøvde på 180 grader men ikke seig. Hva har jeg gjort galt.

    • Hei. Har du fryst de ned etter at du stekte de? Hvis ikke kan du prøve det!
      Når du tar den opp igjen oppbevar de i en tett pose med noen brødskalker oppi.
      Oppbevares kjølig.

      Ble de evt for godt stekt slik at ringene ble for brune? Det kan jo variere litt fra ovn til ovn.

      Oppskriften er nå i alle fall riktig.

      Lykke til med å prøve tips!

Leave a comment