Kanelboller

kanelsnurrDette gikk  jammen meg nesten hus forbi. Det er visst kanelbollens dag i morgen. Moro at en slik liten bollesak har en egen dag. Regner med at tradisjonen stammer i fra vår søta bror, men det gjør jo ingenting å adoptere tradisjoner. Særlig ikke når den er så god som denne og vi slipper å få med disse svenskene på kjøpet. Hihi 😉 Med flott turvær i morgen, så skader det vel ingenting, annet enn bikinikroppen 2015, å ta med seg noen ferske, nybakte kanelboller i sekken. For feires, det må det. Hipp hurra for kanelbullarna og svenskene. God tur og god lørdag!

INGREDIENSER:

Deig:

5 dl helmelk

100 gram ekte romtemperert meierismør i terninger

50 g rød gjær. Den for søt bakst. Tørrgjær er fyfy!

1 1/2 dl sukker

1 ts kardemomme

Ca. 12 dl hvetemel

Fyll:

100 g smør

Kanel  (Ca 3-4 ts). Etter smak

Sukker (Ca. 5-6 ss). Etter smak

Pensling og topp:

1 egg

Perlesukker

SÅ GJØR VI SÅ…

Først tempererer du melken til 37 grader. Enten i micro eller i kasserolle. Pass på at det ikke blir for varmt. Sjekk med å dryppe en dråpe melk på håndbaken, der du måler pulsen. Kjenner du ingenting, er det akkurat passe. Er det kaldt, må du varme litt til.

Smuldre så gjæra i en kjøkkenmaskin, evt. bolle om du ikke har kjøkkenmaskin. Resultatet blir best med kjøkkenmaskin. I løøøøøv my Kenwood major 🙂 Ta så å til sett melken og kjør rundt/rør rundt til all gjæra er oppløst i melka.

Nå tar du alt det tørre i, men knip litt på melet. Se an om deigen ikke blir for tørr. Den skal akkurat slippe bollen og ikke klebe. Juster underveis. Kjør kjøkkenmaskinen/rør godt til alt er blandet og du har fått en jevn og smidig deig.

Til slutt tar du romtemperert meierismør i terninger og til setter dette litt etter litt. Elt deigen godt mellom hver gang du tilsetter smøret. Dette gjøres enten i maskina eller for hånd. Men fortsatt best resultat i maskina.

bilde 11

Blir deigen nå for klissete slik at den kleber seg fast i bollen, tilsett så bittelitt mel igjen til den akkurat løsner fra kantene. Viktig å ikke ha i for mye mel, for da får du en tørr bakst.

Sånn, da er lille ollebolle deigen ferdig. Dekk bollen med plastfolie og sett på et lunt sted til deigen har hevet til dobbel størrelse. Ca 1 time. I mellomtiden rekker du både å rydde og vaske litt til helga 😉

bilde16

Mel et bakeunderlag/kjøkkenbenk og kjevle ut deigen til en rektangel. 45-50 cm i dybden. Lengden kan variere etter kvaliteten på deigen, men du skal ha ca 1/2 cm tykkelse. Ikke mer i alle fall. Når du er fornøyd med resultatet, smører du lefsa med romtemperert smør. Pass på å smøre godt ut i kantene. Strø så på godt med kanel og sukker etter eget ønske.

bilde12

Ta så tak i begge endene øverst og brett den øverste delen over den nederste slik at fyllet blir liggende inni. Da står du igjen med et rektangel som er ca. 20-25 cm i dybden. Finn fram en kniv eller pizzaskjærer og del opp lefsa i 3 cm tykke og 25 cm lange remser.

De ser fancy ut, men det er ikke så vanskelig sjø. Man tar bare å tvinner en remse, knyter sammen endene og danderer den på et bakepapirkledd steikebrett. Brett inn og “gjem” endestykkene slik at de blir mest mulig kompakte uten utstikkere. Piece of cake, men døtte dei så fancy resultatet blir 🙂

La de etterheve under et håndkle i ca.40 min på en lun plass. Ikke hev de alt for lenge, for da punkterer du deigen. La den aller siste hevingen skje i det du pakker bollene inn i ovnen. Men før du kommer så langt, så rør sammen et egg og pense kanelsnurrene med dette. Til slutt strør du et lite lag med perlesukker over før du hiver de midt i ovnen på 250 grader i 8-10 minutter.

Lukten av kanelboller som steker, er verdt å få med seg. Så len deg tilbake i godstolen og åpne alle sniffesanser. Regner med at både liten, stor, venner, naboer i tobeint og firbeint form vil komme løpende så snart lukten kommer ut av steikeovnen.

Hipp hipp hurra for kanelbollen og god helg!

3 thoughts on “Kanelboller

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s