Verdens beste lussekatter

Desember 2014 016Da var den her igjen, luciadagen. Med flashback tilbake til barndommens skolekjøkken, mors hvite laken som etter en runde med saksa ble til de fineste luciakjoler og duften av nystekte lussekatter. Var nesten som en liten minijulaften å regne for så spent var jeg på denne dagen. Fikk dessverre aldri sjansen til å være selveste Lucia, men gjorde meg allikevel godt som Lucias gode medhjelper med en kurv lussekatter og med glitter i håret. Nå gjelder det å overføre tradisjonene videre og skape magi for de minste i huset. Så vær så god, her kommer en knakende god og selvkomponert oppskrift på lussekatter. De er fantastisk luftige, saftige og himla gode med smak av ekte safran. God fornøyelse og god adventstid enn så lenge. I`ll be back!

INGREDIENSER

160 g meierismør

2 dl sukker

50 g rosa fersk gjør for søt bakst

5 dl helmelk

1 egg

1 g safran

ca 13 dl hvetemel

Rosiner til pynt

1 egg til pensling

SÅ GJØR VI SÅ…

Smuldre gjær i en bolle. Smelt smøret i en kasserolle og tilsett melken. Varm opp til 37 grader. Ha så melk- og smørblandingen over gjæren og rør til all gjæra er oppløst. Tilsett så sukker, egg og safran. Rør sammen til sukkeret er oppløst. Til slutt har du i melet og rører til deigen akkurat slipper bollen. Juster litt på slutten med melet slik at det ikke blir for lite eller for mye mel. Deigen skal være blank, deilig og myk når den er ferdig. Dekk til med plast og sett på et lunt sted i ca. 45 min. Deigen skal heve til dobbel størrelse.

Desember 2014 003 Desember 2014 004 Desember 2014 005 Desember 2014 006 Desember 2014 007 Desember 2014 008

Når deigen er ferdighevet, hvelver du den ut på et bakeunderlag og starter lussekattprosessen med å lage fine snurrer av alle slag. Etter at kreativiteten har fått fullt utløp, legger du lussekattene på bakepapirkledd steikebrett og dekker til med et klede.

Desember 2014 013 Desember 2014 014

La etterheve i ca 25-30 min. Rør sammen et egg og pensle kattene med dette før du steiker de midt i ovnen på 220 grader varmluft i ca 8 min. Avkjøl på rist og spis. Smaker absolutt best lune 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s