Kjempegode fløtekarameller

førjulsaktiviteter 2014 055Julegodt hører julen til og hvert år har jeg noen favoritter som må på plass før julefreden kan senke seg. Her er en av dem 🙂 Disse faller i smak hos liten og stor og i dag hadde vi noen av begge deler på besøk. Fornøyd satt vi der rundt bordet og smattet i oss bit etter bit. Det må jo være lov å prøvesmake litt også før jul. Litt kvalitetssikring, liksom 😉

Jeg synes det bestandig er gøy når noen spør etter oppskriften, så denne publiseringen er til deg, Eilen. Pass på fingertuppene for dette er varme greier og kos deg masse med nyyydelig karameller til jul. Super gave å gi bort til jul også om man pakker de inn en og en i cellofan og legger de i et selvlaget kremmerhus av julepapir. Oppskriften er stor nok for store og små nisser samt gamle tante Olga med gebiss. Kos dere videre i førjulstiden. Stress ned så langt det lar seg gjøre (lettere sagt enn gjort kanskje i disse tider, men desto viktigere) og nyt heller de små øyeblikkene sammen med de du er glad i samt en og en annen fløtekaramell innimellom. Hilsen Tårnfrid..

INGREDIENSER

6 dl kremfløte

120 gram smør

500 gram sukker

200 gram lys sirup

Nødvendig utstyr for best mulig resultat; steketermometer.

For mer fancy karameller kan man også hakke opp mandler/pistasjenøtter/tørket tranebær og ha over før de stivner.

SÅ GJØR VI SÅ…

Mål opp alle ingredienser og ha de i en stor, vid kasserolle med teflonbelegg. (Bruker du en mindre kasserolle, tar det lengre tid før karamellmassen blir ferdig). Rør under stadig omrøring mens massen koker. Bruk gjerne en tresleiv eller annet redskap som tåler høy varme. Plastikk kan smelte. Siliconredskap kan tåle høy varme. Koketiden er litt variabel etter hvor vid kasserollen er og dagsformen til fløten, men sånn ca 40-50 minutter. Sjekk med steketermometer underveis. Det går fort opp til 100 grader, men de siste 20 er treeeeege. For å få karameller som er akkurat passe stiv, ikke for mye og ikke murstein, anbefaler jeg at du tar de av varmen og slenger massen over på et bakepapirkledd steikebrett med en gang når termometeret viser 120 grader.

førjulsaktiviteter 2014 043 førjulsaktiviteter 2014 044 førjulsaktiviteter 2014 045

førjulsaktiviteter 2014 047 førjulsaktiviteter 2014 048

Avkjøl til massen er blitt romtemperert og rimelig stiv. Prøv litt i et hjørne og skjære av en bit med en skarp kniv. Klistrer massen seg fast, så vent litt og prøv igjen om noen minutter. Del opp på langs og tvers og lag bitene så store som du selv ønsker. Legg bitene i en tett boks med plastikk/bakepapir mellom lagene, evt pakk inn en og en i cellofan. Oppbevares kjølig.

Kos deg mens du rekker det for disse får garantert bein å gå på 😉

Categories:Jul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s