Nydelig julekake

Julebakst m.m 039Dette er en av mine favoritter nå i julehøytiden ved frokostbordet. Ingenting kan måle seg med nybakt julekake med godt smør og noen skiver med brunost. Men i år måtte jeg innse at det ikke var alt jeg kunne rekke å bake før jul og for første gang på mange år måtte julekaken vike. Heldigvis, så er ikke jula over ennå, så i dag fikk jeg tid til å bake julekake. Det er rett og slett en nyyydelig duft i huset når denne stekes og det gledes stort til frokost i morgen tidlig. Da skal jeg sette på litt julemusikk, se på all den hvite snøen som har lavet ned ute og lage meg en riktig så god skive med julekake. For jula varer helt til påske, visstnok. NAM!

INGREDIENSER:

50 g rosa gjær, fersk, for søt gjærbakst.

5 dl helmelk

130 g smør

140 g sukker

1 ts malt kardemomme

ca 1-1,2 liter hvetemel

2 dl rusiner

1 egg til pensling

Oppskriften gir 2 stk julekaker.

SÅ GJØR VI SÅ…

Kok opp litt vann og slå dette over rosinene. Dette for at de skal svelle/trekke til seg vann og gi mer fuktighet til julekaken.

Julebakst m.m 024

Smelt smør i en kasserolle. Ha så i melken og varm opp til 37 grader. Pass på at det ikke blir for varmt. Smuldre gjæren i en bolle og tilsett melk- og smørblandingen. La stå i 1 min før du begynner å rører. Da løser gjæren seg fortere opp. Ha i sukker, kardemomme og rør rundt til sukkeret er oppløst.

Julebakst m.m 023 Julebakst m.m 025 Julebakst m.m 026

Ta så av vannet fra rosinene og tilsett disse sammen med litt mel. Tilsett så resten av melet, men stopp når deigen akkurat slipper bollen. Den skal fortsatt være klebrig, men ikke klistre seg fast i fingrene. Trengs mer mel så juster litt selv. Ble det mer enn nok, så stopp før du har brukt opp alt. Dekk deigen med plast og sett på et lunt sted til den har hevet til dobbel størrelse. Ca 40-45 min.

Julebakst m.m 027 Julebakst m.m 028 Julebakst m.m 030

Når deigen er ferdig hevet, hvelver du den ut på en bakematte og deler den i to like deler. Form hver del til to runde, jevne, store boller med fin overflate.

Julebakst m.m 031 Julebakst m.m 032 Julebakst m.m 033 Julebakst m.m 035

La de heve på en ei bakepapirkledd steikeplate (eller 2 om du har varmluftsovn) i 25-30 min. Pensle så lett med et sammenvispet egg og stek i ca. 35 min på 200 grader. Kaken er ferdig når skorpen er brun og du får en hul lyd når du banker på brødet. Avkjøl på rist!

Julebakst m.m 039

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s