Supergodt hverdagsbrød

Januar 2015 018Dette er nok litt i gråsonen for kakebakst, men med kakebakeabstinenser og i slutten av uke 3 i utfordringen 8 uker uten snop og kaker, så må jeg jo bake noe! Lovte jo sist å komme med en oppskrift på KAKskiv (trøndersk for brødskive) så her kommer en selvkomponert brødoppskrift som jeg synes ble ganske så god 🙂 Saftige lette, halvgrove brød med god smak og nydelig skorpe. Oppskriften er nok til 4 brød. Bak i kveld og du kan stå opp til deilige, nybakte brød i morgen tidlig. Evt stå opp før trasten så mye har tenkt på å flakse ut av reiret i morgen tidlig og sett deigen da. Riktig god bakst og helg!

INGREDIENSER

50 g fersk gjær, blå

12 dl vann

1 dl rapsolje/evt solsikkeolje

2 store ss mørk sirup

2,5 dl lettkokte havregryn

1 pk grovbakstmel 1 kg

1,5 dl solsikkekjerner

1 dl kruskakli

2,5 ts salt

9 dl hvetemel

Litt frø til pynt på brødet. F.eks. linfrø, solsikkekjerner, gresskarkjerner el. havregryn.

SÅ GJØR VI SÅ

Smuldre gjæren i en kjøkkenmaskin (evt stor bolle) og til sett vann varmet til 37 grader. Rør til gjæren er oppløst. Tilsett så sirup og olje. Når dette er blandet inn tilsetter du alt det tørre og lar maskinen elte i 10 minutter. Viktig å elte mye for å få et holdbart brød som ikke smuler så gæli. Juster litt med mer hvetemel om deigen er for løs. Deigen skal være fuktig og så vidt slippe kantene. Ha heller på litt mer hvetemel når du skal bake de ut for melet vil også tiltrekke seg fuktighet mens deigen står og hever. For mye mel for tidlig i prosessen vil gi deg brød som smuler.

Januar 2015 007 Januar 2015 008

Dekk deigen med plast og et kjøkkenhåndkle og la den heve på et lunt sted til dobbel størrelse ca. 40-45 min.

Januar 2015 009 Januar 2015 011 Januar 2015 010 Januar 2015 012 Januar 2015 015

Bak ut deigen med litt hvetemel om det trengs, og form 4 brød. Bruk gjerne kjøkkenvekt for å få brødene like store. Blir ca 750 gram pr brød. Ha brødene i smurte brødformer, pensle med vann og stø over frø etter ønske. Dytt frøene litt fast i deigen. Etterhev i 30 minutter og stek midt i ovnen på rist i 45 minutter ¨på 170 grader. varmluft, evt 190 grader uten om du ikke har varmluft.

Brødet er ferdig når skorpen er godt og gylden, og du hører en hul lyd når du banker på det. Ta brødene med en gang ut av formene og la de hvile på rist til de er avkjølt.

Da er det bare å finne fram godt smør og brunost. Kos dere og god helg!

Januar 2015 019

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s