Verdens beste grytebrød

William og Markus fram til 20.05.2014 547En ny uke uten kake er snart omme, og brødbakingen når nye høyder. Jeg skal ærlig talt innrømme at noen brødbaker, det har jeg aldri vært. Enten blir de for tunge, for grove, for rå eller for smuldrete. Så derfor har jeg latt den siden av bakeverdenen ligge litt på is. Helt til nå. Endelig har jeg skjønt mye grunnleggende ved brødbaking og synes det nå er gøy å prøve ut forskjellige typer brød samt å eksperimentere med egne oppskrifter. Denne ukas go`bit til dere blir eltefritt grytebrød. Nydelig sprø skorpe, luftig og mykt inni. Til tross for veeeeeldig lang forberedelsestid, så kreves det minimalt med arbeidsinnsats. Så det gjelder bare å komme på dagen i forveien at du skal bake og så er det meste egentlig gjort. Hiv mel, vann, salt og bittelitt gjær i en bolle og rør rundt et par ganger. Voilla!! Ferdig deig 🙂 Råtte enkelt rett og slett. Og så var det derre med ventinga da… Ikke noe brød for utålmodige og sultne sjeler dette her altså, men den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves! Det kan jeg love 🙂

INGREDIENSER

600 g hvetemel

4,75 dl kaldt vann

2,5 ts salt

10 g fersk gjær (ca bønnestørrelse, tenk tomatbønner på boks)

Valgfritt: En neve med div frø som f.eks linfrø, solsikkefrø

Jerngryte med lokk som tåler høy varme. Jeg bruker Le Cruset, på 4 l til denne oppskriften.

SÅ GJØR VI SÅ…

Ha litt av det kalde vannet i en stor bolle og løs opp gjæren i dette. Bruk fingrene. Til sett så resten av vannet samt alt det tørre inkl. frø om du ønsker mer smak i brødet. Rør rundt til alt er blandet. Ca. 1 minutt. Dekk bollen med plast og et klede over der igjen. Sett på benken helst i 12-18 timer. Har sjekket etter 8 timer, og det har fungert det også.

05.02.2015 077 05.02.2015 078 05.02.2015 079

Dekk benken med et bakepapir (ca. 40 cm langt) og strø rikelig og jevnt med mel over dette.

05.02.2015 085 05.02.2015 084

Hell så deigen over på bakepapiret og hjelp det siste i bollen ut med en slikkepott. Deigen er rimelig så utflytende. Nå skal du begynne å brette den. Ta en slikkepott eller deigskrape og brett deigen inn mot midten. Gjenta så fra den andre siden. Så tar du å bretter nok en gang fra de sidene som til nå ikke har vært brettet og bretter de inn mot midten. Gjenta et par ganger til du har fått en fastere deig som begynner å holde på formen.

05.02.2015 086 05.02.2015 087

05.02.2015 088 05.02.2015 091

Nå strør du godt med mel på et nytt bakepapir og legger deigen, med skjøtesiden ned, oppå bakepapiret. Sett bakebollen over og la så heve i nye 2 timer. Har du ikke så lang tid, så går det også bra med 1 time.

05.02.2015 092 05.02.2015 095   05.02.2015 098

Når du har igjen 40 min av hevetiden, setter du inn jerngryten med lokk inn midt i ovnen på rist og stiller inn på 250 grader. Etter 40 min i ovnen er gryten nå glovarm. Ta den ut av ovnen, strø hvetemel, havregryn eller solsikkefrø i bunn og lemp deigen forsiktig over i gryta ved hjelp av at du løfter den opp med bakepapiret. Hjelp forsiktig til med en slikkepott om deigen skulle sitte fast noen plasser i bakepapiret, men vær forsiktig slik at du ikke slår ut lufta etter hevingen. Rist deigen forsiktig litt på plass om den trenger å justeres. På med lokket og rett inn i ovnen igjen i 30 minutter. Etter 30 minutter så tar du av lokket, skrur ned varmen til 200 grader og steker videre i 15 minutter. Vipp brødet ut av gryta og avkjøl på rist!

Dette brødet nytes aller best, etter min mening da, nystekt med godt smør og gräddost. Ja, for dette brødet bør nytes samme dag. Sett deigen kvelden før og du kan nyte en bedre, sen frokost dagen derpå 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s