Verdens beste Kvæfjordkake

08.02.2015 077 Morsdag! En dag hvor vi feirer og setter pris på mødre, bestemødre og kanskje til og med svigermødre 😉 Jeg husker godt spenningen da jeg var lita jente og skulle overraske mamma med kake og kaffe på senga før hun våknet. Oppe før trasten for å prøve å rekke å lage i stand alt før hun våknet. Så lenge jeg kan huske har jeg bakt kake til mammaen min på morsdagen og det har jeg tenkt å fortsette med! En koselig tradisjon. Denne morsdagen skal hun få en kake som jeg håper hun vil sette pris på. For hva er vel bedre enn å servere selveste Verdens beste til verdens beste mamma på en slik dag? Nå skal det sies at makan te prakk for å få denne kaka ferdig, det har jeg ikke vært borti siden jeg kastet noen umulige muffins veggimellom i første svangerskap. (Mulig det var noen graviditetshormoner som bidro med sitt der..). Men læringskurven har vært bratt og det endelige resultatet håper jeg blir bra. Jeg lærer så lenge jeg baker. God morsdag alle mødre!

INGREDIENSER

Kakebunn:

150 g sukker

150 g smør

5 eggeplommer

150 g hvetemel

1 ts ekte vaniljesukker

1,5 ts bakepulver

5 ss helmelk

Marengslokk:

5 eggehviter

180 gram sukker

Pynt: Bringebær og 25 gram mørk kokesjokolade ( evt. 100 g mandelflak/hakkede mandler). Jeg kuttet mandler pga allergi, derfor bringebær og sjokolade i stedet!

Vaniljekrem:

5 eggeplommer

5 dl helmelk

1 vaniljestang

1 dl sukker

2 ss maisennamel/ evt potetmel

2 dl kremfløte

1 plate gelatin

10 dråper romessens

SÅ GJØR VI SÅ…

Rør romtemperert smør og sukker hvitt med miksmaster. Skill eggehviter (ta vare på disse)og plommer og tilsett plommene en og en mens du pisker godt mellom hver plomme. Når eggeplommene er godt blandet inn, blander du sammen det tørre, sikter det inn i røren, blander sammen og tilsetter 5 ss helmelk. Legg bakepapir i en stor langpanne og smør deigen jevnt utover.

08.02.2015 016 08.02.2015 019 08.02.2015 020 08.02.2015 024 08.02.2015 02308.02.2015 028

Så tar du eggehvitene og pisker de først på middels tempo i en kjøkkenmaskin/miksmaster. Etter et par minutter kjører du opp tempoet mens du litt etter litt tilsetter alt sukkeret. Det funket dårlig for meg å lage en god marengs i en miksmaster med stativ, så jeg måtte lage en ny i kenwooden for å få inn nok luft. Har du ikke en kjøkkenmaskin, miks med håndholdt miksmaster. Da har du mye mer kontroll med konsistens. Stopp når marengsen er fast, blank og jevn. Når du kan snu bollen opp ned uten at innholdet rører på seg, da er den ferdig. Fordel marengsen over bunnen i langpanna og strø over mandler om du ønsker det.

08.02.2015 031  08.02.2015 027

08.02.2015 037 08.02.2015 038

Stekes så midt i ovnen på 160 grader i 35-40 minutter til marengsen er gylden og sprø. Tas den ut for tidlig, blir marengsen for seig og kaka blir vanskelig å dele opp i stykker. Ta så ut og sett formen på rist til avkjøling til du skal montere kaken. Monter kaken samme dag som du skal servere den, men bunnen og kremen kan lages ferdig dagen før. Da bevarer du sprøheten i marengsen og smakene i kremen får satt seg.

Nå skal det lages vaniljekrem og ingenting smaker som hjemmelaget vaniljekrem. Men jeg skal ikke sladre om du tar turen til butikken og kjøper en pakke piano vaniljekrem. Det har jeg selv også gjort maaaaange ganger.  I mangel på egg eller tid, eller rett og slett i overflod av latskap.. Det blir jo ikke så godt som hjemmelaget, men det fungerer helt utmerket!

Vaniljekremen lages ved at du deler en vaniljestang og skraper ut frøene med en kniv. Ha dette i en tykkbunnet kasserolle sammen med melk. Gi dette et oppkok og sett til side. Ta ut vaniljestangen. Pisk så eggeplommene godt sammen med sukkeret og maisenna i en egen bolle som tåler varme.

08.02.2015 03908.02.2015 042   08.02.2015 043 08.02.2015 045  08.02.2015 046

Ta så en spiseskje med melkeblandingen over i eggeplommene mens du visper godt. Dette gjentar du en 10 ganger slik at du får temperert eggeblandingen før du heller i resten av melka. På denne måten slipper du at du ender opp med en sprukken vaniljekremmasse. Når du har klart å blande all melka i eggeblandingen, så heller du alt tilbake i kasserollen. Nå skal blandingen varmes opp forsiktig til kokepunktet under stadig omrøring. Ikke bli fristet til å ta en liiiten pause for å sjekke fjesboka eller gå på do. Dette krever full konsentrasjon og blikket festet hardt oppi kasserollen. Nå skal massen gradvis stivne mens du rører og rører under oppkoking. Ikke la kremen koke, men rør som en gal slik at den blir tykkere uten at det bobler i kjelen. Når den er rømmegrøttykk+ er kremen ferdig. Tilsett romessens for en kulere smak på vaniljekremen. Ta så en gelatinplate og legg denne i kaldt vann i 10 minutter. Klem ut alt vannet, legg den i en skål og smelt i micro/evt. vannbad i noen sekunder til den er flytende. Rør så inn i vaniljekremen mens du pisker godt med en visp. Dekk kasserollen med plast og sett på lokk. Avkjøles i kjøleskap. Pisk så kremfløten stiv og sett kaldt.

08.02.2015 049 08.02.2015 052  08.02.2015 061

Når du nå skal blande disse, rør først vaniljekremen glatt og vend inn kremfløten FORSIKTIG med en slikkepott. Hvis ikke får du flytende krem over hele benken. Det har jeg også prøvd! Sett så kremen kaldt i 1-2 timer før du smører den på kaken.

08.02.2015 074 08.02.2015 075

Del kakebunnen i 2 og legg den første bunnen med marengsen ned. Smør så på kremen og legg på det andre lokket med marengsen opp. Pynt med bær og smeltet sjokolade etter ønske. Sett kaldt til servering.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s