Knallgode rundstykker

Februar 17.02.15 210Da er det bare 13 dager igjen av utfordringen 8 uker uten snop, kaker, desserter osv… Har jeg sprukket ?? Nope! Har jeg lyst på kake?? Jepp! Men når jeg har holdt ut farrang uten cola, morsdag uten kake og fastelaven uten boller, da skal jeg jammen meg holde ut de siste 13 dagene også. Men inntil videre så kjører vi på med grovbakst og annet godt. Her kommer en oppskrift på noen kjempegode rundstykker. Denne oppskriften kan enkelt tilpasses hvordan du ønsker rundstykkene: fine, grove, med ost, urter og mye mer. Men her kommer en bittelitt grovere variant. Ønsker du fine rundstykker, så dropper du bare grovt mel og tilsetter mer lyst. Ønsker du osterundstykker til suppa, så river du ost på toppen av de fine og evt har på urter oppå der igjen. Knallgodt til suppe! Enkle å lage er de også, så her er det bare å finne fram kenwooden og bli kongen av rundstykker. Solbrillerundstykkesmilefjæs B-)

INGREDIENSER

25 gram fersk gjær

3 dl melk

2 dl vann

10 dl hvetemel

2 dl grovt speltmel evt. annet grovt mel/ 2dl hvetemel om du ønsker fine rundstykker.

2 ts salt

25 gram smeltet smør

(1 egg til pensling på fine rundstykker)

Evt ost, oregano/pizzakrydder, valmuefrø/sesamfrø/havregryn til topping.

SÅ GJØR VI SÅ…

Smuldre gjæren i en kjøkkenmaskin med eltekrok, smelt smør i en kasserolle, tilsett melk og varm opp til 37 grader. Ikke mer!! Ha melka over i bakebollen og kjør rundt til gjæra er oppløst. Tilsett så alt det tørre, men knip litt på hvetemelet. Kjør kjøkkenmaskina på middels hastighet i 10 minutter. Tilsett resten av hvetemelet om deigen er for klissete. Den skal være fuktig, men ikke klistre seg fast til fingrene. Dekk så bollen med plast og sett den til heving på benken i ca. 45 min – 1 time, eller dobbel størrelse.

Februar 17.02.15 195 Februar 17.02.15 197

Februar 17.02.15 198 Februar 17.02.15 199Februar 17.02.15 203

Ha så deigen på et bakeunderlag, men ikke kna den. Vi vil beholde luftigheten i deigen. Bak ut rundstykker etter egen preferanse. Oppskriften holdt til 13 middels store rundstykker for meg, men doble gjerne oppskriften når du først er i gang. De er fine å fryse også.

Februar 17.02.15 205 Februar 17.02.15 207  Februar 17.02.15 208

Sett rundstykkene på et bakepapirkledd steikebrett og la de heve under plastfolie i nye 30 minutter. Pensle med egg om du ønsker det, men du kan også pensle med vann og klemme noen frø på plass. De vil nok sitte bedre fast med egg. Jeg brukte kun vann og havregryn på de jeg bakte nå.

Steikes midt i ovnen på 220 grader i ca 15 minutter. Avkjøles på rist.

Februar 17.02.15 211

Ha en fin dag!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s