Eltefritt grytebrød med havre

brød 1Lyst å sette tennene i et fantastisk godt brød med knasende sprø skorpe? Kjenne duften av nybakt brød bre seg i huset uten å måtte forbrenne så mye som en eneste kalori for å få det til? Kanskje litt satt på spissen, men det er jammen meg ikke langt fra sannheten. Det eneste du trenger for å lykkes med dette brødet er tid. MASSE tid og en jerngryte med lokk.  Ja, for jeg bruker ca.17 timer på dette brødet. Det er egentlig også litt feil og si, for det lager seg omtrent selv. Rør sammen deigen på ettermiddagen dagen før, og du har et nybakt brød til frokost eller lunch. Lyst til å smake? Sett i gang og bak da vel.. Du vil ikke angre.

INGREDIENSER

500 gram hvetemel, finmalt

50 gram havregryn

50 gram havrekli

2 ts salt

Fersk gjær på størrelse med en litt stor ert. (Evt en strøken liten ts med tørrgjær)

5 1/2 dl kaldt vann

En stor neve havregryn til å dekke bunnen på gryten med (has i etter at den er ferdig varmet i ovnen)

Brødet blir også ekstra godt om du i tillegg strør solsikkekjerner i bunnen sammen med havregrynene

SÅ GJØR VI SÅ

Smuldre gjæren i en bakebolle. Tilsett det kalde vannet og bland ut gjæren med fingrene. Mål opp alt det tørre og ha dette i bollen sammen med vannet og gjæren. Om du skal benytte tørrgjær, blander du denne sammen med det tørre og rører det sammen med vannet. Bruk kjøkkenvekt om du har. Rør rundt med en slikkepott til du har fått en jevn røre. Ca 1 min. Røren er veldig klissete, men det er sånn det skal være.

brød 5 brød 4 brød 6

Dekk til med plastfolie og et kjøkkenhåndkle og sett bollen på kjøkkenbenken til neste morgen.

Neste dag: Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø rikelig med mel jevnt over. Hell så røren over og skrap ut det siste i bollen med en slikkepott/deigskrape.

Start med å brette røren inn mot midten fra den ene siden og gjør det samme med motsatt side. Fortsett så med de to andre sidene og gjenta til du har fått en fast deig som ikke stikker av og kleber seg fast. (Brett nord mot sør og motsatt. Øst mot vest og motsatt).

Når deigen holder sånn nogenlunde på formen, så sørg for at det er nok mel igjen under på bakepapiret. Legg deigen oppå og dekk den til med å snu bakebollen på hodet over deigen. La stå i ca 1,5-2 timer.

Når det er igjen 30-40 minutter av den siste hevetiden, setter du gryten med lokk midt i ovnen på varmluft 250 grader. Der skal den stå i 30-40 minutter og bli glovarm. Pass labban når du skal ta den ut av ovnen.

Neste steg må gå rimelig fort for å ikke miste varmen i gryten, så gjør klart alt før du tar den ut av ovnen. (Gryteunderlag, grytekluter, havregryn og slikkepott).

Sett gryten på en underlag som tåler varme, ta av lokket, strø havregryn i gryten slik at de dekker bunnen med et tynt lag, vipp deigen over fra bakepapiret og over i gryta slik at bunnen på deigen havner opp. Hjelp til med en slikkepott om noe skulle henge fast. Rist brødet på plass, hiv på lokket og sett gryten tilbake i ovnen på 250 grader. Etter 30 minutter tar du å skrur ned til 200 grader og steker så videre UTEN lokk i 15 min.

Brødet er nå ferdig, vippes ut av gryta og avkjøles på rist.

brød 2 brød 3

Nyt!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s