Verdens beste pepperkaker

pk9Og til slutt i gryta slipper man til slutt et kilo pepper.. Ja, det er ingen spøk å være pepperkakebaker, men hjølpes, det er vel få julebakster som setter oss slik i julestemning som pepperkakebaking. Mye kjevling og en veeeldig god deig. Trim og kos på en gang. Genialt! Her kommer en flott oppskrift på pepperkaker. Fløte, masser av krydder og ekte smør. Akkurat slik pepperkaker skal være! Oppskriften har jeg hatt i min håndskrevne oppskriftsbok fra jeg var lita jente, men vet dessverre ikke opphavet. Samlet allerede på oppskrifter allerede da 🙂

Deigen lages dagen i forveien, så husk dette før du allerede nå finner fram kjevla, pepperkakekrokodilleformen, mokkabønnene, Jon Bon på radioen og andre ting som setter deg i julestemning. Dette rekker du fint å ordne klart til i morgen, for det er da du skal bake 🙂

 

INGREDIENSER:

1 1/2 dl smeltet smør

1 1/2 dl sirup, lys

1 1/2 dl brunt sukker

1 1/2 dl sukker

1 1/2 dl kremfløte

3 ts kanel

2 ts kardemomme

2 ts nellik

2 ts ingefær

1 ts natron

9-10 dl hvetemel

Nonstop til pynting.

Melis, 1 eggehvite og 1/2 ts sitronsaft til glasur

 

SÅ GJØR VI SÅ…

Finn fram en romslig bolle og ha i sirup, sukker og fløte. I en kasserolle/micro smelter du smøret og blander det så inn i de andre ingrediensene i bollen. Ha så i natron, krydder, hvetemel og bland sammen til du har fått en glatt og fin deig. Pakk deigen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet til neste dag eller de nærmeste dagene.

Bakedag: Om det er igjen noe deig fra deiglagingen dagen før (hvis du ikke klarte å la være å smake litt mye mener jeg), så ta ut denne fra kjøleskapet et par timer før baking slik at den rekker å romtempere seg. Det kan være lurt med mindre du ønsker en skikkelig treningsøkt med kjevla nå rett før jul 🙂

Strø litt mel på et bakeunderlag og kjevle i vei. Husk å snu deigen litt og pass på å strø på litt mel om deigen begynner å henge fast i bordet eller kjevla. Kjevle ut til ca.2-3 mm tykkelse og stikk ut med ønskede pepperkakeformer.

Kakene stekes på bakepapirkledde steikebrett ved 180 grader i ca. 8. minutter. Avkjøles litt på platen før du legger de over på en rist.

pk8

Deigen holder til ca. 4 store steikebrett med pepperkaker.

Når kakene er helt avkjølte, kan du om du ønsker, blande melis med en eggehvite og litt sitronsaft i en liten kopp. Bland med en gaffel.  Ha i nok melis til at det blir en tykk, men fortsatt rennende røre. Ha denne i et kremmerhus/brødpose. Klipp et lite hull og sprøyt ut og dander kakene med non-stop etter beste evne.

Når glasuren har stivnet helt, så legg kakene i en tett kakeboks med lokk og oppbevar de tørt.

God bakst!

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s